Kanon (2006) – Avsnitt 1. Små flickor i snön

Hypen har varit stor om denna titel som baseras på en gammal anime från 2002 som sintur är baserat på ett doujinspel. Jag såg tidigare preluden och fick bekräftan att animationstudion Kyoto Animation gör ett toppenjobb. Jag ska nog tillägga att jag har inte sett något av närheten av dating-sim anime om man inte räknar in serien Shuffle. Jag har alltid trott att såna har en så dålig standard i både story och animation, däför har jag aldrig vågat se. Men det ska ändras med Kanon. Jag hoppas mycket nu på att den lika bra som Shuffle.

Titeln

Summering

På en parkbänk sitter en kille vid namn Yuuichi som väntat över två timmar på sin kusin. Medans han väntar känner sig kall av den kalla kylan och snön, men slutligen anländer kusinen. Hon tittar på honom och säger att han har snö på huvudet. Under en kort stund frågar de varanada om de minns varannas namn. Hon vet direkt. men för stackars Yuuichi tar det tid, men när han börjar gå iväg säger han ”Låt oss gå, Nayuki” ochhon skiner upp. Det nästa som vi får se är en plats ute i snöklädd skog där små barn leker, men något händer. En röst säger ” Det är ett löfte”.

En stor kram

Plötsligt vaknar Yuuichi upp och frågar sig vart han är. Men plötsligt minns han att bor hos sin faster och kusin Nayuki. Mogontrötte Yuuichi går fram till fönstret och fryser av hur vädret ter sig. Plötsligt hör han Nayuki´s röst i hallen och han går ut frågar vad som pågår. Han ser att hon är klädd i sin pyjamas och ställer en fråga om vart hennes skoluniform är. ”Varför ska hon gå ut när det är helg?”, frågar Yuuichi. Hon berättar att hon måste träna i staffett-laget pga hennes position som lagkapten. De går fram tillsammans ut till grinden utanför och ser Yuuichi Akiko Minase (Nayukis morsa och hans faster) hålla i en kanna varmt vatten. I kort stund undrar Yuuichi vad detta är, men förstår direkt när hon häller över det varma vattent på grinden för att lossna frostens grepp av grinden. Med ett fint leende på läpparna sticker Nayuki iväg och lovar Yuuichi att ge honom en guidning av staden. Medan timmarna går bestämmer han och fastern sig för att skotta bort snö. Ett par timmar senare återvänder hon och Nayuki är sann med löftet och visar runt Yuuichi i staden. Hon berättar att han kommer leva för alltid i staden, men han kan bekräfta att han ska leva här tills han gått ut gymnasiet. Till slut anländer till skolan där han ska börja i, men en bit inne råkar en flicka se de och undrar om hon sett han tidigare någonstans. Allifall så fortsätter Nayuki och Yuuichi att gå runt tills de möter på hennes klasskramater, Kaori Misaki och Kitagawa. De verkar vara på någon slags träff, men Kaori förnekar och stampar på Kitagawa´s fot. Det gör att han tappar balansen och tappar alla varor som han bärde åt henne. Hon säger ajdö åt Yuuichi och går vidare medans Kitagawa kämpar med att hinna ifatt henne och hålla balansen med varorna. På en kulle tittar Nayuki och Yuuichi ut över staden och försöker minnas på de tider när hade roligt tillsammans.

KAWAII~~~!!!!

Påväg hem bestämmer hon för att handla lite, men han bestämmer för att vänta utanför. Innan hon går in säger hon att minns någonstans att detta har hänt tidigare, men också i hans undermedvetna verkar han ha sett en liknade himmel för sju år sen. Ur ingenstans ser Yuuichi en liten flicka springa rakt honom och skrikande ”Ur vägen!”, men olycktvis hinner han inte och blir nedknuffad av tjejen. Båda ligger på marken och ställer sig upp medan han säger förlåt. Men av en okänd anledning tar hon i hans hand och springer iväg. ”Vad håller du på med?!” säger Yuuichi, men hon fortsätter dra i honom. De drar sig till ett kafé och hon försöker gömma sig, men Yuuichi blir misstänksam över hennes beteende. Med lite list lyckas han klura ut att hon smitit undan från betalningen av taiyaki (en slags ölandskaka i Japan). Yuuichi hör hela historien och inser att hon måste betala tillbaka, men hon kan inte pågrund av borttappad plånbok. Han lyckas betala av taiyakin och göra så att hon ber om ursäkt för sitt beteende. Med nöje vandrar de längs gatorna och hon äter glatt på en taiyaki. Han ser att hennes ressäck har små vingar och påpekar det åt henne. Det är själv överraskande för henne som inser att hon har vingar. ”Definitivt en knäppis” tänker Yuuichi, men han struntar i det och frågar om hennes namn. Hon besvarar att hennes namn är Ayu Tsukimiya och ställer samma fråga åt honom. Ayu blir glad över hans namn, men när Yuuichi frågar om vad är det säger hon att det var ingenting. De båda vinkar adjö och Ayu springer iväg. Då minns Yuuichi tillbaka att Nayuki väntar på honom utanför affären. Fort iväg, men när han anländer sitter hon utanför affären och tittar ner på marken.

”Lögnare!” säger Nayuki tyst och är hela vägen hemåt är hon tyst, men i slutändan lyckas de försonas och tänka på andra saker. Yuuichi upptäcker att han saknar en väckarklocka, men Nayuki säger glatt att han kan få en låna väckarklocka av henne. I hennes rum tittar Yuuichi ut över den stora mängden klockor som verkar ha invaderat rummet. Hon väljer ut en klocka åt honom och lovar att den passar bra åt honom. De säger åt varandra godnatt, men han undrar vem denna Ayu Tsukimiya är. Innan sömnen tar över honom minns han kort tillbaks en period av barndom. Han väntade på Nayuki utanför en affär, men stötte på en mystisk tjej som började gråta. Han såg omkring och upptäckte att de vuxna människor tittade på honom. I sin nervöshet tog han tag i henne som sa att hennes namn var Ayu. Tillsammans springer de iväg….

Run, Forrest! Run!

Fortsättning följer………….

Intryck

När jag såg klart detta avsnitt tror jag att tappade andan av den snygga animationen och Ayu´s smågulliga trademark ”Puguu..”. Jag kan bara stava med två japanska ord för denna show som är ”Moe och Kawaii~~”. Det första som jag lade märke direkt var Yuuichi´s stora likhet med Kyon från Suzumiya Haruhi. De båda har samma röstskådespelare och har en slapp attityd. Man kan tänka sig att Kyoto Animatiton gjorde om huvudpersonen för att han ska inte glömmas bort av den japanska tittaren. Då kan de tjäna mer pengar från Haruhi-fansen(^^; förlåt, min fantasi tog i för mycket). Hursomhelst är jag verkligen intresserad av vad som kommer hända i denna stora komedi-drama serie. Animationen är verkligen värd sin budget och karaktärsdesignen är bara så otroligt snyggt. Musiken är okej även om orkar bry sig, men istället se hur vackert allt är. Vilken tjej får sin chans med Yuuichi? Jag hoppas på Ayu! Men jag vill också vara glad över ED och OP som är stilfint vackra med väldigt bra vinklar av alla tjejer i serien. OP är tystlåten pop-låt medan ED är mer av techno-stil med en springade Ayu i snön. KAWAII!!!

Kyon, orginalet!

Yuuichi, en klon av Kyon?
Jag kan bara konstatera att jag kommer definitivt se denna show i höst. Kan detta bli en ny Melancholy of Suzumiya Haruhi kanske? Who Knows!

OP – Last Regrets av Ayana

ED – Kaze ni Tadori Tsuku Basho av Ayana

matta ne!

Annonser

2 svar to “Kanon (2006) – Avsnitt 1. Små flickor i snön”

  1. Bra hemsida , riktigt roligt att någon tar sig tid och gör något sånt här 🙂

    Önskar att du fortsätter med det här Arigato! 🙂

    Sayonara 😀

  2. Det tackar jag så mycket för!

    Jag kommer fortsätta att blogga om trender, avsnitt och annat som berör Japan.

    Matta ne! ^^

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: