Ögon på manga: Välkommen till N.H.K!

Volym 1
I dagens samhälle får alltfler människor svårare att ta hand om allt som står inför. Bra ekonomisk trygghet, en familj, ett jobb som försäkrar sin framtid. Men allt detta blir allt svårare nu när företag flyttar ut och staten halverar ned välfärden. Inom kort kommer vår arbetslösheten ligga runt 10 eller 20 %. Allt med osäkerheten leder till att människor kan dra sig inåt och förhindra värdslig kontakt. Detta är ett allvarligt faktum i Japan som handlar hundratusentals unga män som stänger in sig i sina rum och vägrar möta omvärlden. Fenomenet kallas för ”hikkomorism” som började sedan den ekonomiska bubblan sprack i Japan i början av 90-talet. Deras sätt att stänga in sig kan se på den japanska samhället som kräver att man jobbar hårt och ger en bra bild av sin familj. Nerverna och tålamodet att kunna utföra såna saker leder till att vissa unga män vågar inte ut mer.

Denna manga som jag ska berätta om har en huvudperson som lider hikkorism sedan han övergav sina studier på universitetet. Under 4 år har han stannat i sitt rum med ekonomisk hjälp från sina föräldrar (Det påminner om alla svenska ungdomars brist att skaffa eget boende. Det tar många år innan kan skaffa ett eget boende med tanke på bostadsmarknaden. Förbannade märklare, de tvingar vanliga människor att betala ut miljontals kronor för en enkel etta i Stockholm= (. )

Här kommer min recension av denna manga som är en spark till alla (speciellt politiker) som tror att vår värld är en fin värld med inga större problem i kärnfamiljen och detta är också en psylogisk resa till vårt inre undermedvetna. Enjoy!

Handling

Satou, en hikkomori lever ett ensamt liv i sin lägenhet utanför Tokyo. En dag knackar plötsligt någon på hans dörr och ute i fina sommarvarmen får han syn på en vacker flicka som står utanför dörren. Men han inser att hon bara en medlem som följt efter en annan kvinna som snackar om hikkomoris och räddningen i att gå med i någon religös sekt. Men senare kommer hon ensam tillbaka och frågar om han vara med ett experiment. Så börjar handlingen om hur Satou försöker återfå ett normalt liv med hjälp av flickan Misaki och hans klasskompis från gymnasiet, Yamazaki. Man kastas in ibland hos vissa personers psyke och den svarta humorn slår hårt in i maggropen av alla skämt och parodier på dagens anime/manga. För nuvarande har 70 kapitel publicerats i Shonen Ace, en japansk serietidning sedan 2003. Ursprungligen var NHK en lätt novellsamling som senare fick stor framgång på marknaden och man bestämde sig för att ge ut en serieversion. Men den har också blivit populär och blivit nu en animerad serie som sänds med 24 avsnitt. Skillnaden är lite större med anime och manga. Om jag ska rekommendera den bästa versionen så läs mangan.

Undrar om det kommer funka för honom?

Illustration

Kendi Oiwa är riktigt smart att blanda ihop knäpp humor för att dra om karaktärena till löjligt roliga fugurer som man nästan skrattar åt deras ansikteuttryck, men också har han en enkel stil att rita figurer och jag kan lova att det inte finns några bishoujos i denna manga. Kvinnorna är lite snyggare i design, men de är lika konstigt tecknade med annorlunda ansiktesuttryck. Med den enkla stråk så lyckas Oiwa skapa karaktärer som ser ändå ut som verkliga personer med en vrikad humor när deras ansikten ändras till ilska, sorg och lycka. Det enda som saknas är att han behöver skärpa sin skicklighet . Jag har läst upptill kapitel 70 och inte så mycket har hänt med hans tecknigstil. Allt ser likadant som för tre år sedan. Försök att våga dra mer detaljrikare karaktärer!!!

ROFL! Ett  så roligt ansiktsuttryck!

Text

Eftersom jag har bara läst den engelska versionen av NHK. så kan jag inte säga något den japanska versionen, allifall tills jag läst mer på med kanji och hiragana. Ibland kommer det fram amerikansk slang i pratbubblorna som är ju lite irriterade med tanke på att man får nog av den amerikanska populärkulturen. Men allt snack som pågår så kan texttypen anpassas beroende på scenens klimat. De tänker ocskså på att översätta ljudeffekterna som kommer upp ibland. I sin helhet kan jag säga att texten är varken för dålig eller bra. Den är bara perfekt!!!

När dina hushålls-prylar börjar snacka så ta den snabbaste bussen till psyket!

Slutintryck

När man tänker på hur vissa människor har väldigt svårt så tänker man inte hur det känns egentligen för de. NHK ger en massa svart humor och berättar om olika psylogiska problem som kan finnas under ytan på normala personer som verkar må bra på utsidan. Ibland kunde man skratta, gråta, oroa sig, men i slutändan så ger denna mangan tankar om samhällets fragra fasad som kan enkelt falla ner om man skrapar bort lite av fasaden. Satou är bara ett exempel på hur människor får nog av all stress och press, men om man får lite hjälp av anhöriga så kan man sakta gå framåt till sin ljusa framtid.

Här får ni en liten preview av ED som är verkligen underhållande animation och en fundersam låttext.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: