Japan i fokus, Japanska filmer från Akira Kurosawa till Battle Royale

I denna sektion kommer jag berätta om Japan från dess kultur till mindre saker t.ex pachinko. Det är dags att ha en lektion i japansk film. Hoppas alla ni lyssnar noga och inte snarka under denna lektion. Om någon vill ge vissa korregeringar i mina undervisningar så kan man bara säga detta i kommentarlådan.

När hörs tala om Japansk film ropar en hel del om Ringu och andra om Akira, Ghost in the Shell. Den största delen av alla oss tänker på asiatisk skräck och anime när man tänker på japansk film. Men den japanska filmen har existerat sen början av 1900-talet. Stumfilmerna drog in sina massor av människor under den glada tjugotalet, men ljudfilmen gav ett större möjlighet att kunna höra rösterna. Men de japanaska filmer som blev producerade under började få alltfler politiska propagnda och växte alltmer medan militäristerna övertog makten och japanska armén invaderade Manchuriet och Kina i slutet av 30-talet. Dessutom tillkom ökade censur som gjorde att friheten hos filmregissörer fick mindre utrymme. Men temat med filmerna blev ofta historiska dramor om de svunna tider då Japan var befolkat av samurajer och godhjärtade personer blev senare defentionen av Jidaigeki eller period drama som utspelades under Tokugawa-eran(1600-1868) med ofta samurajer i huvudrollerna. Än idag produceras såna filmer i Japan.

När Andra världskriget började var alla filmer totalt propagndamaterial för skapa en god opionon hos befolkningen, men även amerikanerna vann till slut så fortsätte censuren långt framåt till slutet av 40-talet. Men den stora glansperioden för japansk film kom på 50-talet, då den unge Akira Kurosawa släppte först filmen ”Rashomon” som blev hit internationellt och senare vann priset ”Guldlejonet” på Vendigs filmfestival, 1951. Därmed öppnades portarna för Kurosawa och senare Yasujiro Ozu som båda släppte bl.a kritikrosade De sju samurajerna (1954, Kurosawa) och Tokyo Story (1953, Yasujiro). Den stora vågen blev senare inledningen på flera remakes som är välkända i västvärlden t.ex De sju vågade livet. Men även unga filmerskapare fick inspiration av Kurosawa och gjorde de till megaregissörer t.ex George Lucas – Star Wars.

De nästföljande decennier på 60- och 70-talet var japansk film på låg fart, men inrikes i Japan gick allt sin lugna ro med många komiska filmer med glimten i ögat. Med 80-talet sattes Japan i fokus, men denna gång handlade det om animerade filmer som var fyllda med miljöpolitiska frågor(Nausicaä: Vindens krigare) och domedagsproblem (Akira), men Japan försökte leva i sin stora bubbla av ekonomisk trygghet som tyvärr sprack i början 90-talet. Då började två filmskapare få en stor populäritet med deras annorlunda syn med filmen som handverk. Den ena, Takeshi Kitano satsade hela 90-talet på att ge filmer som kan beskrivas som våldsamma yakuzafilmer medan den andre, Takeshii Miike gjorde över 50 filmer som varierade från skräck till action inom ett årtionde.

Ar 2000 kan beskrivas som början på den tredje vågen av japansk film till västvärlden som ännu forsätter verka än idag. En av dessa nya filmer som kommit ar Battle Royale, en blodig berattelse om overlevnad. Riktigt bra som alla ska se nagon gang!

Hoppas att alla gillade detta stycke!

Ses Senare! Matta Ne!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: